poniedziałek, 23 września 2013

"Gołąbki" inaczej

No cóż nie będzie to przepis na gołąbki, a raczej przepis na coś co w smaku je przypomina, ale nie jest tak pracochłonne. Pomysł na to danie sprzedała mi jedna z moich sióstr ciotecznych, już wieli temu, ale jakoś ostatnio przy takim wielkim, jesiennym wysypie kalafiorów postanowiłam go wypróbować ponownie. W smaku przypominają gołąbki, dlatego tak to danie nazwałam. 

Składniki:
1 średni kalafior
40 - 50 dag mięsa mielonego
2 łyżki masła
łyżka mąki
przecier pomidorowy lub zagęszczony sos pomidorowy
sól
pieprz
czosnek
ostra czerwona papryka

1. Z kalafiora dokładnie wykrawamy "głąb" i obgotowujemy go w osolonej wodzie.
2. Mięso przyprawiamy solą, pieprzem, czosnkiem i papryką.
3. Do ostygniętego kalafiora wkładamy doprawione mięso, upychając je mocno, tak aby zapełniło powierzchnie pomiędzy różyczkami. 
4. Wkładamy go do naczynia żaroodpornego z niewielką ilością wody, przykrywamy folią aluminiowa i pieczemy około 30-40 minut. 
5. W tym czasie robimy sos. Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i mieszamy. Powoli dolewamy zimnje wody, cały czas intensywnie mieszając, aby nie powstały żadne grudki. Na koniec dodajemy przecier pomidorowy.koncentrat i doprawiamy wedle uznania. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz