wtorek, 24 września 2013

Tarta z morelami pod kruszonką imbirową

Wprawdzie nie widać tego po moim blogu (dość mała aktywność w sierpniu), ale nie znaczy, że w tym czasie w kuchni nie działałam. A i owszem gotowała i piekłam... Z małym opóźnieniem, ale dzielę się tym co mi się w tym czasie udało zrobić. Prezentuję jeden z pomysłów, jak zagospodarować morele, których w tym roku w ogrodzie moich rodziców było zatrzęsienie. Tony ich przerobiłam na dżemy, kompoty, no ale one nadal nie znikały z drzewa, więc trzeba było je zjadać w rożnych formach na bieżąco. 

Składniki:
na ciasto kruche:
300 g mąki
200 g masła
100 g cukru pudru
2 żółtka

morele 

kruszonka (tu proporcje stosuje na wyczucie):
masło
mąka 
cukier brązowy
zmielony imbir

1. Na stolnicę/matę silikonową przesiewamy mąkę.
2. Dodajemy 100 g cukru pudru oraz masło. Masło szatkujemy nożem i łączymy z mąką i cukrem.
3. Po dodaniu 2 żółtek rozpoczynamy zagniatanie.
4. Gotowe ciasto wkładamy na co najmniej 30 minut do lodówki.
5. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy, wykładamy nim formę do tarty i wkładamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika. Pieczemy, aż się zarumieni.
6. W tym czasie przygotowujemy kruszonkę. Nie podaje proporcji, bo w większości robię to intuicyjnie. Jak da się za dużo masła, kruszonka się rozpłynie, już lepiej przesadzić z mąką. 
7. Na upieczone ciasto wykładamy morele i rozkruszamy na nie kruszonkę. Pieczemy jeszcze 30 minut. 



2 komentarze: