czwartek, 19 września 2013

Nadziewane cukinie

Lubię jesień, ale nie dlatego, że jest buro i ponurą, ale za wysyp warzyw. Że jest ich pod dostatkiem i ceny są umiarkowane i że można szaleć i kombinować nowe dania i pakować się na zimę witaminami. Jednym z moich ulubionych warzyw jest cukinia, stąd to naprawdę można wyczarować różne smakołyki w kuchni. Dzisiaj nic specjalnego, ale za to bardzo smacznego i zdrowego, bo składającego się z samych warzyw. 

Składniki:
3-4 średnio - małe cukinie
2 papryki
3 cebule
4 pomidory
przecier pomidorowy
odrobina żółtego sera
sól
pieprz
czosnek
olej

1. Cukinie kroimy wzdłuż na pół. Za pomocą łyżeczki wydłubujemy miąższ z pestkami.
2. Cebulę kroimy w piórka, paprykę w kostkę. Wrzucamy na rozgrzany na patelni olej. Podsmażamy, w ostatniej fazie dodajemy odrobinę wody.
3. Pomidory sparzamy w gorącej wodzie i zdejmujemy z nich skórkę. Kroimy w drobną kostkę i dorzucamy do papryki i cebuli. Wszystko dusimy jeszcze jakieś 10 minut.
4. Doprawiamy solą i pieprzem. 
5. Cukinie układamy w naczyniu żaroodpornym i wypełniamy je warzywnym farszem.
6. Na końcu posypujemy startym na grubych oczkach żółtym serem.
7. Zalewamy je przecierem pomidorowym doprawionym solą i czosnkiem.Jeśli przecier jest za gęsty rozcieńczamy go wodą.
7. Pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 45 minut. 





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz