wtorek, 22 września 2015

Clafotois z kaszy jaglanej z czereśniami

Sezon na czereśnie niestety minął, ale ja w swoim kulinarnym archiwum znalazłam plik jeszcze kilku niepublikowanych przepisów. Mam nadzieję, że to co zaprezentuje dzisiaj spodoba się Wam na tyle, że albo poczekacie cierpliwie rok i skorzystacie z tego przepisu, kiedy sezon czereśniowy zacznie się na nowo, albo czereśnie zastąpicie innymi dostępnymi teraz owocami. Clafotois robiłam już kiedyś w wersji klasycznej z wiśniami (TU). Tym razem przepis postanowiłam uzdrowić i przygotować ten placek na bazie kaszy jaglanej. Inspiracji do przygotowania tego dania dostarczył mi blog FANTAZJE SMAKU.

Składniki:
2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
3-4 jajka
0,5 szklanki jogurtu greckiego
2 łyżki cukru trzcinowego
2 łyżki mąki jaglanej
odrobina cukru waniliowego
szklanka wydrylowanych czereśni
garść płatków migdałowych
cukier puder
cynamon
masło 
bułka tarta
 




1. Jajka ubić z cukrem trzcinowym i waniliowym.
2. Pod koniec ubijania dodać kaszę, mąkę i jogurt. Całość wymieszać blenderem na jednolitą masę.
3. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem i obsypać bułką tartą.
4. Wylać ciasto i wyłożyć na wierzch kawałki czereśni.
5. Włożyć do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i piec około 30 minut.
6. Pod koniec pieczenia posypać placek płatkami migdałowymi.
7. Przed podaniem posypać cukrem pudrem. Podawać lekko przestudzone. 





2 komentarze: