piątek, 25 września 2015

Leczo z soczewicą

Tak bardzo jak lato, lubię jesień, właśnie za te niezliczone ilości warzyw na bazarze, że do woli można wcinać jabłka, takie soczyste i tryskające sokiem, śliwki, czasem jeszcze późne maliny. No i warzywa, z których szybko można przygotować proste i smaczne danie, tak jak to.


Składniki:
2 papryki
2 cukinie
2 - 3 pomidory
1 szklanka świeżego przecieru pomidorowego
olej
1/2 szklanki soczewicy
sól
pieprz
kurkuma
papryk słodka
chili
1. Paprykę posiekać na drobne kawałki, wrzucić na rozgrzaną patelnię z odrobiną oliwy.
2. Cukinie przekroić na pół i pokroić w plastry. Również chwilę podsmażyć na patelni.
3. Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki i pokroić w kawałki.
4. Podsmażone warzywa przełożyć do garnka, dodać pomidory, przecier i soczewice
5. Dusić na wolnym ogniu aż soczewica będzie miękka. Doprawić na ostro.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz