niedziela, 12 maja 2013

Zapiekana karkówka z musztardową cebulą i pieczarkami

Czasem nie ma się co bawić w sałatki, sałateczki, zdrowe przekąski, muffinki. Czasem trzeba rzucić czymś konkretnym na stół. Konkretnie najlepiej mięsem. A niech się mąż cieszy. Dzisiaj tradycyjny obiad z karkówką w roli głównej.  

Składniki:
1 kg karkówki
20 dag pieczarek
0,5 kg cebuli
musztarda
sól 
pieprz
masło klarowane
olej

1. Karkówkę myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym.
2. Kroimy na kawałki o grubości 1,5 - 2 cm.
3. Każdy kawałek doprawiamy solą i pieprzem. (Jeśli jest szansa warto przygotować mięso dzień wcześniej).
4. Mięso podsmażamy na patelni z rozgrzanym masłem klarowanym. 
5. Podsmażone kawałki mięsa przekładamy na naczynia żaroodpornego. 
6. Pieczarki w całości wrzucamy do gotującej wody. Gotujemy około 3-4 minut. 
7. Podgotowane pieczarki kroimy na ćwiartki.
8. Cebulę obieramy i kroimy w piórka, a następnie dusimy na odrobinie oleju na patelni. Pod koniec duszenia dodajemy musztardę.
9. Do cebuli dodajmy pieczarki.
10. Kawałki karkówki przekładamy cebulą i pieczarkami.
11. Zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 190 - 200 stopni około 1 - 1,2 h. 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz