wtorek, 20 września 2016

Tarta jajeczna na bułce


Generalnie jest tak, że zaangażowałam się w tak wiele rzeczy, że gotowanie w rankingu rzeczy ważnych zeszło na dalszy plan, żeby nie rzec daleki plan. Owszem w kuchni bywam, owszem gotuje, ale szybko, sprawnie i na temat. Pieczenie tortów angielskich (hehehe, w sumie nigdy ich nie piekłam), zeszło na plan dalszy :). No ale przez ten okres, kiedy mnie tu nie było zdarzało mi się przygotować coś ciekawego i innego. No i wiadomo, jak to ja, szybkiego :)

Składniki:
1 bułka wrocławska lub paryska
5 jajek
20 dag wędliny
pęczek szczypioru
200 g śmietany
10 dag sera żółtego
sól
pieprz

1. Bułkę pokroić w kromki i podpiec w piekarniku kilka minut.
2. Szynkę pokroić w kawałki, wymieszać z jajkami i śmietaną. Dodać poszatkowany szczypior.
3. Na dnie naczynia żaroodpornego ułożyć podpieczone kawałki bułek.
4. Na bułki wylać "mieszankę jajeczną" i plastry żółtego sera.
5. Wsadzić do nagrzanego do 190 stopni piekarnika i piec około 20 minut.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz