Składniki:
szklanka kaszy gryczanej
szklanka mleka
5-6 ugotowanych ziemniaków
250 g tłustego białego sera
łyżka masła
jajko
oliwa
sól
pieprz
1. Kaszę ugotować w mleku, jeśli będzie do za mało, dodać wody.
2. Ser biały i ziemniaki przepuścić przez praskę.
3. Wymieszać z ugotowaną, przestudzoną kaszą.
4. Dodać stopniowo masło, jajko i przyprawy: sól i pieprz.
5. Wszystko dokładnie wymieszać i przełożyć do formy silikonowej o wymiarach keksówki.
6. Podawać z kefirem lub zsiadłym mlekiem.
super patent! wygląda bardzo smacznie!
OdpowiedzUsuńPierwszy raz takie coś jadłam w Zamościu, to chyba ich lokalne danie. Nieskromnie przyznam, że udało mi się przywołać ten smak. Polecam!
OdpowiedzUsuńMadzia, to danie z mojego regionu, nie przepadałam za nim, kiedy byłam mała, a teraz gryczaka uwielbiam i czasami piekę, z kefirem jest rewelacyjny :)
OdpowiedzUsuńMadzia, to danie z mojego regionu, nie przepadałam za nim, kiedy byłam mała, a teraz gryczaka uwielbiam i czasami piekę, z kefirem jest rewelacyjny :)
OdpowiedzUsuńNo ja miałam okazje spróbować tego jako już większa dziewczynka :) i od razu polubiłam. Pycha, nie tylko z kefirem
OdpowiedzUsuń