Sezon na dynie powoli dobiega końca, więc zdecydowałam się na kolejny, mały, warzywny eksperyment i dodałam dynię tym razem do sernika. Wyszedł ciekawy, korzenny smak, taki jesienny :). Dzieciaki i mąż zajadały ze smakiem, a ja jakoś chyba zostaje przy swoim uwielbieniu do tradycyjnego sernika, choć ten z dynią był miłym akcentem.
Składniki:
Spód:
250 g sucharów
100 g orzechów pekan
1/4 szklanki brązowego ryżu
50 g masła
przyprawa korzenna
Masa serowa:
1 kg sera białego na sernik
450 g puree z dyni
5 jajek
3 łyżki mąki pszennej
1 łyżeczka mielonego cynamonu
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
1/4 łyżeczki soli
Polewa:
100 g pianek marshmallows
1/4 szklanki mleka 3.2%
125 g serca mascarpone
1. Sucharki rozdrabniamy, dorzucamy orzechy, cukier i roztopione masło. Wszystko mieszamy i rozcieramy za pomocą blendera.
2. Rozgniecioną masę przekładamy na dno tortownicy (średnica 26 cm) i wstawiamy do lodówki.
3. Mikserem ubijamy ser z cukrem na puszystą masę. Dodajemy puree z dyni i po jednym jajku nie przestając ubijać.
4. Na koniec dodajemy mąkę i przyprawy korzenne.
5. Masę serową przekładamy do tortownicy i wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy około 1,5 h godziny.
6. Po upieczeniu ciasto wystawiamy do wystygnięcia.
7. Tymczasem przygotowujemy polewę. W rondlu rozgrzewamy mleko, sól i pianki. Mieszamy aż pianki się rozpuszczą. Zdejmujemy z ognia do przestudzenia i do masy dodajemy serek mascarpone miksują na najniższych obrotach.
8. Polewamy przestudzony sernik polewą piankową i dekorujemy.
9. Wstawiamy na noc do lodówki.
Ciągle sobie obiecuję, że taki upiekę:)
OdpowiedzUsuńidealny!
OdpowiedzUsuńJaki kremowy! Mam ogromna ochotę na taki sernik :)
OdpowiedzUsuńhttp://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/