niedziela, 21 grudnia 2014

Cannelloni ze szpinakiem

Zabierałam się do tego dania już kilka razy. Najpierw dlatego, że miałam spore zapasy cannelloni, później okazało się, że mam też spore zapasy szpinaku, ale w ostatniej chwili albo zmieniałam farsz i zamiast szpinaku rurki napinałam czym innym, albo dla szpinaku znajdowałam całkiem nowe zastosowanie. Tym razem wszystko się zgrało i bardzo smakowało. 

Składniki:
1 opakowanie makaronu cannelloni
500 g mrożonego szpinaku 
200 g sera białego
1 jajko
50 g sera żółtego
2 puszki pomidorów
1 cebula
4 ząbki czosnku
tymianek
oregano
bazylia
olej

1. Posiekaną cebulę i czosnek szklimy na oleju. Dodajemy do nich partiami szpinak. Solimy i chwilę dusimy.
2. Do przestudzonego szpinaku dodajemy biały ser i rozgniatamy go widelcem, dodajemy jajko i dokładnie mieszamy.
3. Farszem szpinakowo- serowym nabijamy każdą rurkę makaronu.
4. Do pomidorów w puszce dodajemy zioła, sól, pieprz. 
5. Wypełnione cannelloni układamy w naczyniu żaroodpornym, na którego dnie wylewamy odrobinę sosu pomidorowego.
6. Na makaron wylewamy resztę pomidorów, posypujemy serem żółtym i pieczemy około 40 minut w 180 stopniach.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz