piątek, 22 stycznia 2016

Zapiekanka ziemniaczana

No cóż, zrobiło się w tym miesiącu trochę ziemniaczano i pewnie to nie koniec. Ale cóż poradzić kiedy ostatnio stawiam na to, aby było szybko i smacznie. Po tę zapiekankę sięgam nie raz, bo po pierwsze jest łatwa  w przygotowaniu, a po drugie smaczna, to znaczy nie znam nikogo komu by nie smakowała. Przekonasz się?


Składniki:
1 kg ziemniaków
0,5 kg mięsa mielonego
1 cebula
0,5 kg pieczarek
1 puszka pomidorów 
10 dag startego na grubych oczkach sera
olej
sól
pieprz
czosnek

1. Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie.
2. Mięso smażymy na oleju. Usmażone doprawiamy solą, pieprzem i czosnkiem. Przekładamy na chwilę do innego naczynia. 
3. Na tej samej patelni smażymy pieczarki. Po ich zarumienieniu dodajemy z powrotem  mięso i pomidory z puszki. Dusimy około 20 minut.
4. Ugotowane i ostudzone ziemniaki kroimy w 0,5 cm plastry. Na dno naczynia żaroodpornego lejemy odrobinę oleju i kładziemy pierwszą warstwę ziemniaków i mięso. Znowu ziemniaki i mięso i na wierzch ziemniaki. Całość posypujemy startym żółtym serem.
5. Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy około 35-40 minut.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz