Dzisiaj może niekoniecznie jakieś wielkie dzieło kulinarne, ale na pewno coś co mojej dzieci uwielbiają w każdej postaci czyli placuszki. Tym razem z powodu sezony dyniowego z dodatkiem tego warzywa. Muszę się przyznać, że i mnie trudno się było oprzeć, bo placuszki są słodkie, mają piękny słoneczny kolor i niestety szybko znikają. To chyba jedyna ich wada.
Składniki:
1 szklanka gotowanej rozdrobnionej dyni
2 jajka
0,5 szklanki cukru
150 ml jogurtu naturalnego
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
mąka
1. Cukier mieszamy z jajkami.
2. Dodajemy jogurt, puree z dyni i proszek do pieczenia.
3. Na koniec dodajemy mąkę. Specjalnie nie napisałam w jakiej ilości, bo dawałam jej na wyczucie. Tak aby ciasto miało raczej gęstszą konsystencję.
Kolor mają niesamowicie apetyczny :)
OdpowiedzUsuń