piątek, 31 października 2014

Ziemniaczki po szwedzku

Pewnie nie jedno z Was już takie ziemniaki próbowało, ale dla mnie to nie dawne odkrycie. Zazwyczaj pieczone ziemniaki podaję tak, choć zdarza mi się forma wzbogacona np. boczkiem na zewnątrz   lub faszerowane boczkiem wewnątrz. Ale chyba ta prezentowane przeze mnie dzisiaj forma będzie się u mnie pojawiała częściej, głównie za ładny wygląd i naprawdę ciekawy smak.

Składniki:
ziemniaki (w ilości co najmniej 3 na głowę)
sól
pieprz
tymianek
ewentualnie inne zioła wg. uznania
masło

1. Ziemniaki obieramy (no chyba, że mamy młode, wtedy dokładnie szorujemy).
2. Każdy z ziemniaków kładziemy pomiędzy dwie drewniane łyżki i nacinamy (łyżki chronią ziemniaki przed pokrojeniem).
3. Ziemniaki płuczemy (dzięki temu nie będą się sklejać).
4. Układamy je w naczyniu żaroodpornym z odrobiną oleju i posypujemy solą, odrobiną pieprzu.
5. Wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika.
6. Po około 1 h, kiedy zaczną one nabierać złotawego koloru polewamy je rozpuszczonym masłem i posypujemy tymiankiem.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz